piątek, 2 października 2015

Fenomen książek kucharskich

W dobie internetu i licznych blogów kulinarnych, książki kucharskie powinny cieszyć się mniejszą popularnością, jednak tak się nie dzieje. Na półkach dużych księgarni znajdziemy ogromną ilość pozycji dotyczących kuchni. Każdy pasjonat gotowania posiada w swojej biblioteczce asortyment książek o różnych typach kuchni.

Otóż okazuje się, że książek nic nie jest w stanie zastąpić. Nawet jeżeli mamy możliwość znalezienia przepisów w internecie, książka zawsze się nam przyda. Nie oznacza to, że nie korzystamy w przepisów zamieszczonych przez internet. Często przeglądamy je i inspirujemy się nimi przy tworzeniu naszych dań. Nie wpływa to jednak a naszą potrzebę posiadania książek kucharskich.

Obecnie nawet miłośnicy blogów traktujących o kuchni kupują książki o gotowaniu. Często są to pozycje ich ulubionych blogerów, którzy na podstawie swoich blogów wydali książki. Dotyk papieru i ładna oprawa nadal przeważają nad treściami cyfrowymi. Choć może nie przeważają, raczej z nimi współgrają.

Książki o kuchni są też inspiracją dla osób, które tworzą swoje blogi w sieci. Często inspirują się one konkretnymi pozycjami, piszą na blogach recenzje książek kucharskich. Książki nie wypadają z obiegu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz